fredag 6 februari 2009

Nyhamn

Vi befinner oss återigen på uttåg och tänker denna gång berätta historian bakom ytterligare en cellulosafabrik.

För 101 år sedan, i augusti så skedde det första sulfatkoket på den mark vi är på väg att besöka, men området har anor redan från 1800-talet då detta var en mekanisk ångsåg. Som så många anda industrier i Västernorrland. Denne träpatron byggdes, och drevs i familjen Näs regi fram till år 1907 då sågen och dess tillhörande byggnader såldes till Nyhamns Cellulosa AB.

Redan samma år så påbörjades arbetet med att uppföra de nya byggnader som behövdes för att tillverka pappersmassan, och året därpå var det alltså dags för att köra igång med den nyaproduktionen. De nya ägarna visade självklart hänsyn för de tidigare anställda på sågverket och de fick därför förtur till jobben.

Sågverket förblev aktivt fram till 1917 då denna del av verksamheten till slut lades ned.

Kapacitetsmässigt låg denna Sulfitfabrik på ungefär 10,000 ton pappersmassa per år och som mest var antalet anställda uppe i ungefär 200 personer.

Efter första världskriget så hade produktionen gått ned, det hade varit storstrejker på grund av lönesänkningar och man hade valt att bygga en sulfitspritanläggning. Dock hann inte denna anläggning tas i bruk förrän efter världskriget, och då hade många andra industrier redan övermättat marknaden.

Även denna fabrik ingick på sent 1920-tal i den större SCA-koncernen som skapades för att rädda skogsnäringen.

Eftersom att området runt Ljungans område redan var relativt överexploaterat med 2 stycken andra sulfitfabriker så valde ledningen av SCA att styra över produktionsplatsen till att bli mer av en forskningsanläggning. Produktionen på sulfatfabriken fortsatte till tidigt 1940-tal när produktionen lades ned helt. SCA styrde istället om produktionen till att producera andra kemiska produkter  och byggde om fabriken.

Fram till 1980-talet fortgick produktionen i liten skala för att sedan lämnas i en evig dvala med vattnet i bakgrunden.

 

Just denna dokumentationsresa valde vår fotograf att hoppa över pga. de rådande ljusförhållandena. Men vi kommer att resa tillbaka för att fotodokumentera platsen inom de närmaste dagarna.

(Photo Placeholder)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar