torsdag 5 februari 2009

PAJAB

(Vi ber i förväg om ursäkt för att bilderna inte är särskilt tillfredsställande, men vi var egentligen bara ute för att utforska bygden och tiden/ljuset sprang ifrån oss.)

Bakgrund:
Platsen vi besöker är med början redan 1872 industrialiserad, och drivs under de nästkommande 34 åren under Sprängsviken AB. De drev en mekanisk ångsåg som hade stort inflytande på regionen.

1906 går sedan Sprängsviken AB upp i en större koncern som heter Svanö AB. Under ny ledning av Svanö AB så drivs sågen vidare på området, men eftersom att Svanö AB är en större koncern så vill de exploatera markområdet till så stor del som möjligt. De söker därför aktivt efter samarbetspartners för att kunna utveckla sin verksamhet.

År 1913 så bildar sedan Svanö AB och ett annat företag vid namn Strömnäs AB ett dotterbolag som heter Nensjö Cellulosa AB, och därefter går avvecklingen/utvecklingen av det gamla sågverket snabbt.

Redan år 1915 så har industriplatsen helt övergått från att vara ett mekaniskt sågverk, till att vara en Sulfatfabrik. Investeringar skedde i tre etapper under de nästkommande 15 åren och var:
* 1916-1918 Sodaugnar, Sulfatmagasin, Linbana.
* 1925-1926 Utvidgning av Kokare, Silar och Torkmaskiner
* 1927-1928 Modernisering av kokeri och massaberedningen.

Produktionen fortgick under många år och hade sin höjd under 1950-talet då antalet anställda uppgick till 175 personer, och årsproduktionen låg på någonstans runt 33,000 ton massa per år.

1951 så gick Nensjö AB över till att ingå i SCA-koncernen som drev vidare produktionen i fabriken fram till 1964, då med 175 anställda. Därefter så tar AMS över fabriksbyggnaderna och driver vidare en verkstad fram till 1979 när verksamheten upphör. Fabrikslokalerna används enbart till liten av ett mindre företag som pysslar med takmontage.

Idag, 137 år senare, beundrar vi denna tegel/betongbyggnad i den mörka natten och kan nästan fortfarande höra ljudet av ugnarna och kokeriet. Vi kan fortfarande sätta oss in i det arbete som utfördes på denna plats.

DSC_8050 
Redan när vi kommer fram till den mörka fasaden möts vi av ljud. Vi kan nästan höra hur man fortfarande slog på diverse maskiner för att öka prestandan. Vid närmare efterforskning visade det sig dock att några ortsbor spelade hockey på isen några hundra meter bort.

DSC_8051
Den obligatoriska varningstexten fanns självfallet med, och efter hur fasaden redan gett oss en rysande känsla längs våra ryggar så var det nära att vi för en gångs skull skulle lyda. Dock är vi norrlänningar, så ingen förstod vad som stod på skylten.

DSC_8054
Förfallet hade nått ett stadie som påverkade oss alla. Till och med den alldeles nybyggda trästugan utanför området hade fått känna på hur ålder hanterar strukturer.

DSC_8056

Tyvärr var alla dörrar tillslutna, och i sann Ruinromantik-anda så får man självklart inte använda våld för att ta sig in någonstans. Vi kommer därför enbart kunna bjuda på bilder på den massiva fasaden. Vi kommer dock att ta kontakt med det vaktbolag som har ansvar för platsen för att se om vi kan få tillträde att besöka platsen under några timmar.

DSC_8059
För över 100 år sedan skapades merparten av det ni ser i bakgrunden. Här har nästan 200 personer dagligen slitit sitt hår över diverse maskiner, som troligtvis ligger i dvala där innanför väggarna. Stängda dörrar är tyvärr vår värsta fiende, men det får respekteras. Tyvärr så finns det människor som inte uppskattar den skönhet och den historia som vilar här bakom.

DSC_8061
Straffanläggning för de olydiga anställda? Eller förvarningsplats för diverse kemikalier? Eller helt enkelt en betongklump med en järndörr. Er gissning är lika bra som vår. Den största oron hos oss är att kunskap om detta har dött ut.

DSC_8063
En vis man sa en gång:
”Ur död kommer liv”.

Här har vi ett lysande exempel. En okänd fågelart har här byggt ett bo i väggen på fabriken. När man ser detta i verkligheten så går det väldigt fort att dra slutsatsen att fåglarna själva faktiskt har skapat denna urgröpning som går nästan rakt igenom väggen. Men såna fåglar finns inte… Eller?

DSC_8065
Elektriciteten nådde framgång även hos denna byggnad. Dock så var placeringen av denna elstation väldigt konstig. Längsmed en igenväxt långsida på byggnaden. Skulle någonting gå sönder i denna station skulle det ta åtminstonde 1-2 minuter innan någon skulle kunna ha tillgång till den.

DSC_8067
Ruinromantik handlar inte uteslutande om att fotografera ruiner och dokumentera gamla ting. Finns det något som fångar en fotografs öga så fastnar det på bild. Här, en vacker isskapelse.

DSC_8068
Det är svårt att förstå vidden av denna majestätiska byggnad. Här har vi följt ytterväggen i åtminstonde 20 minuter för att till slut hamna på innergården som består av den större fabriksbyggnaden till vänster, och en mindre byggnad till höger. Vad som gjordes i respektive byggnad vet vi inte och uppskattar därför tips.

DSC_8071 
Strax efter att denna bild togs så spred sig en isande panik i våra hjärtan. I den tysta natten började helt plötsligt en kvinnlig röst viska. Vi stannade alla till för att lyssna på denna hemska tingest som nu tänkte uppenbara sig framför våra ögon. När vi alla tre var tyst så hörde vi alla tydligt att en kvinnlig röst faktiskt pratade, och sjöng (!) för oss. Vid närmare efterforskning så visade det sig dock att det vi hörde var en kvarglömd radio som var på någonstans inne i lokalen. Eller hade den kanske startat av sig själv? Vem vet.

DSC_8082
Vad vore en ruin utan graffitti? Vackrare…

DSC_8083
Den här bilden kanske kan ge en något sånär rättvis bild över hur stor denna byggnad faktiskt är.

DSC_8084

Vi har nu slutfört ett helt varv runt denna majestätiska skapelse och känner oss väldigt besvikna över att vi inte kunde hitta en enda öppen dörr, eller ett fönster där vi åtminstonde kunde sträcka in vår kamera eller våra ficklampor för att se mer. Vi kommer dock som sagt att kontakta vaktbolaget som har hand om denna fastighet för att se om de har vänligheten att släppa in oss. Håll tummarna.

I övrigt en mycket trevlig kväll som nu avslutas med grabbarna grus och lite GRO.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar